tisdag 22 april 2008

Madicks morotsmuta


Ute i stallet blir Helena Lundbäcks häst Madick lite uppspelt när mediafolket kommer förbi på guidad tur genom stallarna. Madick sträcker glatt på sig inför kamerorna, nosar på mikrofoner och ser allmänt fotogenisk ut. Pressfotograferna blir alldeles till sig över denna tjänstvilliga häst, och blixtarna står som spön i backen. Helena står intill och borstar eller gosar med hästen, allt efter fotografernas begäran. Madick tar emot mutor i form av morötter: då blir hon mera gosbenägen. Annars, berättar Helena, brukar Madick helst inte vilja kela när det är så mycket andra människor runt omkring. 
Samtidigt med hästgosandet pratar Helena med tidningsjournalister, radio- och tv-team. Dagen efter ser man resultatet av pressrundvandringen i mängder av tidningar: Helena och Madick på bild efter bild. 
Helena är i Göteborg med tre hästar: Conan, Madick och Caught in Action. Conan är en cool typ som ofta, till exempel nu, sover liggandes i sin box, obekymrad om alla människor runt omkring. Caught in Action, som står granne med Madick, kikar över boxdörren och verkar undra varför ingen bryr sig om honom. 
Eller så skiter han i vilket, vad vet jag :-)
Mittemot Helenas boxar tar Ludger Beerbaum ut en av sina hästar till veterinärbesiktningen. Marcus Ehning knallar förbi: även han har sina hästar härinne. 
Garageområdet är uppdelat i tre, fyra olika stall, jag är lite osäker på hur många det är i år. Det är i alla fall inte ett enda jättestall, utan flera mindre. Skönt för både ryttare och hästar, eftersom det blir lugnare. Ofta har ryttarna ungefär samma platser år efter år.
Vid varje stallentré står en Securitasvakt  och har örnkoll på att inga obehöriga går in. Man måste ha en speciell ackreditering för att få gå in i stallen. I princip ska det bara vara ryttare och hästskötare därinne. Säkerheten och bevakningen kring World Cup-hästarna är enorm. 
Men många i publiken vet att man kan gå ut utanför Scandinavium och titta ner på stallbacken. Där uppifrån, lite bortanför Mc Donalds-restaurangen, kan  man spana på hästar, ryttare och grooms som traskar mellan arenan, stallarna och framridningen.

Inga kommentarer: